x
 
   

Smaragd

Smaragd (opredeljen kot dragi kamen) ima globoko in živo zeleno barvo. Smaragd je dobil ime po francoski besedi "Esmeraude" in bližnji angleški besedi "Emeraude", ki pomeni "zeleni kamen".

 

Smaragd (opredeljen kot dragi kamen) ima globoko in živo zeleno barvo. Smaragd je dobil ime po francoski besedi "Esmeraude" in bližnji angleški besedi "Emeraude", ki pomeni "zeleni kamen". Smaragd je iz družine berila in ima svojo barvo zaradi kromovih in vanadijevih sledov, ki se pojavijo v času nastajanja. Poleg tega ima znamenja, ki nastanejo ob njegovem formiranju (sledi, madeži in packe). To in njegova zelena barva ga naredita unikatnega. Zaradi svoje kemične zgradbe je precej krhek in se med obdelovanjem z lahkoto kruši. Kakorkoli, zanj obstaja posebna obdelava, ki se imenuje smaragdov rez (ang. emerald cut), da se ohrani njegova celovitost. Posebno oblikovanje je postalo popularno tudi med drugimi dragimi kamni. Oblikovan je po tipični pravokotni obliki s pobrušenimi ploskvami, ki pokažejo pravo lepoto kamna. Kamen je v večini kopan v Kolumbiji, Uralu v Rusiji, Zambiji, Indiji, na Madagaskarju, Norveškem, Braziliji, Pakistanu, Avstraliji in Združenih državah.
Zaročni prstani s smaragdom
Smaragd s svojo lepoto in globokim zelenim odtenkom velja za enega najlepših in zaželenih dragih kamnov. Njegova lepota je bila opisana v različnih zgodbah in mitih. Kleopatra, egipčanska kraljica, je poznana po globokem občudovanju smaragda. Povezano je tudi z Venero, rimsko kraljico ljubezni, saj so Rimljani verjeli, da smaragd pooseblja vse njene lastnosti; lepoto, rodnost in dobroto. Majski rojstni kamen prav tako simbolizira večno pomlad in preporod.
Ker lahko barva, rez in čistost vpliva na smaragdovo ceno, Glamira izbira smaragde najvišjih kakovosti. Na spletni strani Glamira lahko najdete smaragde vseh oblik in karatov, da polepšate svoj nakit.
Verižice s smaragdom
Smaragdi lahko imajo rumeno-zelene odtenke. Glamira prisega na tiste, ki imajo zelo malo odtenka ali pa ga sploh nimajo. Najdragocenejši smaragdi so tisti, ki nimajo odtenkov in so intenzivne zelene barve. Glamira izdeluje nakit iz smaragdov, ki so bogato barvno nasičeni, kar pomeni boljšo briljantnost in jasnost. Poleg uhanov, ogrlic, obročkov in smaragdovih prstanov za ženske, pri Glamiri ponujamo tudi smaragdove manšetne gumbe za moške. Najprej je najbolje, da se odločite, katero zlitino boste združili s smaragdom. Nato se odločite za ustrezno karatno težo in na koncu se lahko tudi odločite o kombinaciji smaragda z drugimi dragimi kamni, kot sta diamant ali safir. Na ta način si lahko ustvarite svoj nakit; par smaragdnih uhanov ali posamezen obesek. Z dobro izbiro enega izmed smaragdnih zaročnih prstanov lahko svoji boljši polovici podariš bleščečo zeleno barvo pomladi in upanje na življenje polno ljubezni. Vi ste tisti, ki boste kombinaciji smaragdove zelene barve in Glamirinega izdelka dali pomen.
Uhani s smaragdom
boderOGLEJTE SI VEČ