Nalaganje...

Svetovanje o draguljih

Svetovanje o draguljih

Dragulji so prelepi minerali, ki se uporabljajo pri izdelavi nakita. Preden lahko pride do izdelave nakita, morajo kamni dobiti rez in poliranje. Dragi ali poldragi kamen, z rezom in polituro, se uporablja za nastanek nakita.

4 C-ji draguljev

Barva dragih kamnov (Odtenek-ton-nasičenost)

Vsi naravni dragi kamni so edinstveni v njihovi barvi. Da bi bolje razumeli pogoje in da bi lahko identificirali različne barvne parametre, je pomembno, da se osredotičimo na tri stvari. Isti tip dragega kamna se lahko razlikuje po intenziteti, odtenku, čistosti, nasičenosti in tonu. Glavni faktorji, ki določajo barvo dragega kamna so: odtenek, ton in nasičenost.

Odtenek je le primarna osnovna barva dragulja, ki predstavlja eno od glavnih barv iz barvne palete (mavrica). Prepoznavanje odtenka je tako preprosto, kot izjava, da so dragulji modri, rdeči, zeleni ali rumeni.

To določi kako inenzivna je barva dragulja. Lahko variira od svetle do temne. V idealnem primeru bi bil najbolj dragocen ton nevtralen, kar pomeni, da ni preveč svetel in ne preveč temen, temveč nekje na sredini. Kljub temu pa lahko glede na obliko in obdelavo nakita različni toni izgledajo bolj privlačni kot drugi. Včasih je to tudi predmet okusa in osebnih želja.

Nasičenost, imenovana tudi čistost barv. Dragulji z odlično nasičenostjo bodo vsebovali malo rjavih in sivih odtenkov. Čistejša kot je barva, bolj dragoceni bodo dragi kamni.

Rez draguljev

Kakovost kamna določa eden izmed najpomembnejših elementov - rez. Z 18-letnimi izkušnjami v poslovanju z nakitom in dragulji, si prizadevamo za kvaliteten rez kamna in s tem povečamo lepoto vsakemu od naših draguljev. Odličen rez se bo odražal na kvaliteti dragulja, intenzivnejši barvi, zmanjšanju vidnih vključkov in predvsem izboljšanju celotnega videza kamna. Razlikujemo 4 stopnje rezov: standard, dober, zelo dober, odličen. V idealnem primeri, so skoraj vsi dragi kami naročeni pri GLAMIRI zelo dobrega ali odličnega rezu. Rez dragih kamnov je vedno označen v razdelku podrobnosti izdelka.

Čistost draguljev

Čistost draguljev se nanaša na barvo in čistost kamna. Manj inkluzij ko vsebuje, boljša je ocena in bolj dragocen bo dragulj. Čistost dragulja je odvisna od njegovega tipa. AAA čistost se nanaša na zelo čiste kamne, medtem ko se AA čistost nanaša na srednje čiste kamne. V idealnem primeru bodo nekateri kamni ocenjenji z AAAA kvaliteto, kar je največja možna čistost kamna. Čistost draguljev je vedno označena v razdelku podrobnosti izdelka.

Karatna teža (velikost) draguljev

Karat določa velikost dragega kamna. Različne vrste kamnov bodo imele različne gostote (masa na enoto količine. Tako bosta imela dva na velikost enaka kamna, različni teži. Na primer, diamant ima manjšo gostoto kot rubin, zato bo 1-karatni diamant videti večji od 1-karatnega rubina.

Dragi kamni

Smaragd

Smaragd

Safir

Safir

Rubini

Rubini

Črni diamant

Črni diamant

Beli Safir

Beli Safir

Smaragd

Bogati in živo zeleni dragi kamni, njihovo ime izhaja iz grške besede “smaragdos”, kar pomeni zeleni dragulj. Smaragd, eden od štirih glavnih dragih kamnov, ima v primerjavi z diamanti, safirji in rubini, več inkluzij na površini in manjšo trdoto. Vrednost Smaragdov je ocenjena s 4 C-ji (colour, cut, clarity in carats) - barva, rez, čistost in karati. Vendar pa je za te dragulje barva najpomembnejši vidik, zaradi česar so svetle živi zeleni smaragdi najbolj dragoceni. Čistost je drugi najpomembnejši kriterij. Ker imajo smaragdi veliko inkluzij na površini, bolj pregleden je kamen, bolj dragocen bo. Te kamne lahko dandanes najdemo pretežno v Kolumbiji, Zambiji, Afganistanu, Avstraliji, Avstriji, Braziliji, Madagaskarju, Mozambiku, Namibiji, Nigeriji, Norveškem, Pakistanu, Rusiji, Somaliji, Južni Afriki, Španiji, Švici, Tanzaniji in v Združenih državah Amerike.

Povezujemo jih s srčno čakro, zato so smaragdi kamni uspešne ljubezni. Verjame se, da prinašajo mir, zvestobo, zavezanost, zagotovijo prijateljstvo in sočutje. Ti dragulji so že od davnih časov očarali ljudi, postali najljubši kamen Kleopatre in v starodavnem egiptu so verjeli, da zagotavljajo neskončno življenje. Zdravilne moči so razlog, zaradi katerega so smaragdi izjemni kamni. Verjame se, da lahko delujejo kot protistrupi, čistijo strupe in toksine iz telesa, kar pomaga pri okrevanju po nalezljivih boleznih. Pravijo, da pomagajo utrjevati srce, pljuča in da celo obnavljajo vid.

Smaragdi naj bi bili kamni z Venere. Njihova sposobnost je, da v ljubezen in razmerja prinesejo varnost. Zato so ena izmed boljših odločitev za zaročne prstane in so tradicionalni rojstni kamni meseca maja.

Safir

Safiri prihajajo v kar nekaj različnih barvah in odtenkih. Modra je najbolj priljubljena in najbolj povezana s tem dragim kamnom, kar ni naključje, saj beseda modro izvira iz latinska besede "sapphirus". Z -9.00 on Mohovi lestvici, so safiri eni izmed najtrših kamnov na svetu in jih presegajo samo diamanti. Izmed 4 C-jev (color, cut, clarity in carats) - barva, rez, čistost in karati, je barva najpomembnejša lastnost. Najbolj dragoceni safiri bodo bogate živahne modre barve, ne preveč temni in brez sivkastih nijans. Te drage kamne najdemo danes na Šrilanki, Vietnamu, na Kitajskem, na Tajskem, v Avstraliji, Združenih državah Amerike, Madagaskarju in vzhodni Afriki.

Safirje obkroža mnogov mitov in prepričanj. Stari Perzijci so verjeli, da je nebo obarvano modro, da bi izgledalo kot barva safirjev. V sodobnih časih so ostali glavni kamni kraljevih družin. Safir je tudi na zaročnem prstanu princese Diane, ki ji ga je dal princ Charles. Safirji naj bi pomirjali tesnobo, umirjavli živce in naredijo um bolj čist. Povezujejo jih s čakro grla, kar pomeni, da bi safirji naj bili v pomoč pri razumevanju samega sebe. Medtem ko zagotavljajo mirnejšo energijo, Vam pomagajo tudi, da se bolje osredotočite in postane bolj motivirani. Safirji naj bi imeli zdravilne moči, pomagajo pri prebavnih težavah, preženejo apatijo in letargijo.

Safirji simbolizirajo zavezanost, zvestobo, čisto ljubezen, zaradi česar so ti dragoceni kamni odlična izbira za zaročne prstane. Prav tako so rojstni kamni tistih, ki so rojeni v septembru.

Rubini

Skupaj z diamantom, safirjem in smaragdom, je rubin kamen, ki je prevzel ime iz latinske besede “rubeus’’ ki pomeni rdeč. So tesno povezani s safirji, saj sta oba kamna iz družine korundov. Rubini so eni najtrših kamnov s trdoto 9.00 na Mohovi lestvici, ki jo presegata samo diamant in moissant. Vrednost teh draguljev se meri, tako kot pri ostalih, s 4 C-ji - barva, rez, čistost in karati, vključno z njihovim poreklom. Najbolj dragoceni rubini so temnejše rdeče barve, ki nosi ime "golobova kri" in ki ne vsebuje rumenih ali modrih barvnih odtenkov. Danes lahko rubine dobimo v Mjanmarju, Madagaskarju, Nepalu, Pakistanu, Tadžikistanu, Tanzaniji, Vietnamu in v Združenih državah Amerike.

Od antičnih časov se rubini imenujejo kamni ljubezni in strasti. S privabljanjem seksualne aktivnosti se celo štejejo k afrodiziakom. Verjame se, da zagotavljajo energijo in navdušenje ter premagujejo utrujenost in izčrpanost. Rubini omogočajo, da je um jasnejši, izboljšajo koncentracijo in povečajo motivacijo. Verjame se, da so ti dragulji sposobni reševati argumente, da imajo moč sprave in da ščitijo pred zlobnimi mislimi. Za rubine velja, da imajo zdravilne moči, so povezani s srčno čakro, raztrupljajo telo in kri. Koristni so za srce, zniževanje vročine in zdravijo zmanjšan pretok krvi.

Rubini so rojstni kamni tistih, ki so rojeni v juliju in zaradi svoje močne simbolike strasti in ljubezni, eden izmed glavnih kamnov za zaročne prstane. Tradicionalno se dajejo kot darilo na 15. in 40. obletnico poroke.

Črni diamant

Klasificirani kot dragi kamen, so naravni črni diamanti popolnoma neprozorni in to je tisto, kar jih razlikuje od večine diamantov. Štejejo jih za zelo dragocene, saj so izjemni lepi in veljajo za zelo dragocene. Še vedno pa so cenejši v primerjavi z drugimi barvnimi diamanti.

Obstajajo protislovni miti in prepričanja, ko gre za črne diamante in kaj predstavljajo. Po indijski legendi predstavljajo Yama, boga smrti. Italijansko prepričanje pa je skoraj obratno, saj pravi, da je to kamen sprave, zato se verjame, da lahko črni diamant pomaga pri utrjevanju vezi v zvezi.

Karat - Karat je enota teže s katero se diamant meri. Razlika v ceni med različnimi prodajalci je posledica različnih razlogov. Na primer, naravno izkopani črni diamanti naj bi bili dražji, ampak so še vedno cenejša alternativa kot diamanti drugih barv. Črni se pogosteje težje polirajo, kar lahko vpliva na rez.

Rez - Naravno izkopani črni diamanti izgledajo zelo grobo, zato jih je treba oblikovati z različnimi metodami in ta postopek imenujemo rezanje ali poliranje. To naredimo s pomočjo tankega brezzobnega krožnega žaginega lista in samo "rezanje" je izvedeno z diamantnim prahom, s katerim je bil list žage impregniran.

Čistost - Čistost kamna kaže na število pomankljivosti in innkluzij, ki so prisotne v kamnu. Pri črnih diamantih ta ni tako pomembna, ker ne prepuščajo toliko svetlobe kot ostali diamanti.

Barva - Naravne črne diamante lahko najdemo surove z točno isto črno barvo. Zaradi redkosti črne barve so izjemno popularni. Barvo dolgujejo grafitu, ki je nastal v kristalni strukturi med formacijo diamanta. Naravno, jih najdemo v samo eni barvni jakosti, Fancy Black.

Beli Safir

Klasificirani kot dragi kamni, se lahko namesto diamantov občasno uporabljajo beli safirji. Ne samo zaradi podobnosti in ker so bolj dostopni, ampak tudi zato, ker je trdota belega safirja druga po vrsti, tik za diamanti. Na Mohovi lestvici so na drugem mestu, s trdoto 9. Za primerjavo, diamant ima trdoto 10. Glede na to, je dragulj trpežen in primeren za izdelavo nakita.

According to the Priljubljen beliefs, this gemstone brings wisdom and strength of spirit, encourages unleashing one’s own talents and potential while inspiring the individual to live with integrity, staying true to their own ideals. Beli safir je primeren za zaobljubo med zaljubljenimi, saj simbolizira tiste, ki so morali drug za drugega pustiti vse, poleg tega pa safirji odvračajo ljubosumje v ranih stopnjah razmerja.

Karat - Kar se karatov tiče, obstaja med diamanti in safirji razlika. Oba imata lahko enako število karatov, vendar je safir težji. Priporočljivo je, če ne vemo kateri karat izbrati za beli safir, da razmislite o njegovi velikosti v mm.

Rez - Za razliko od diamantov, je treba bele safirje rezati po meri, da se poudari edinstvenost kamna. Ko gre za rezanje safirjev, bo vsak zlatar postavil svoj lasten standard in se bo osredotočili na barvo kamna, da zagotovi kvaliteto kamna, kajti za safirje na splošno ni idealnega reza.

Čistost - Podobno kot pri ostalih, obstaja razlika med čistostjo belega safirja in diamanta. Zaradi dejstva, da safirji prihajajo iz okolja, bogatega z minerali, ki vplivajo na dragulj sam, je sprejeto, da imajo vsi safirji določeno število inkluzij. Brezhibno čisti beli safirji so izredno redki.

Barva - ni zelo pogosto, da bi safir bil bel in beli safirji dobre kakovosti so zato še redkejši. Zato jih označujemo kot "brezbarvne". Nekateri beli safirji imajo rahlo bledo barvo modre, roza ali rumene barve.