Nalaganje...

Svetovanje o biserih

Svetovanje o biserih

Biseri so oblikovani kot posledica imunskega odziva znotraj lupine nekaterih mehkužcev in služijo kot obrambni mehanizem proti potencialni grožnji, kot je parazit ali zunanja grožnja, ki bi lahko poškodovala plašč mehkužca. Majhen del plaščnega tkiva iz lupine presadimo v lupino prejemnika, kar povzroča nastanek biserne vrečke, kjer tkivo nalaga kalcijev karbonat. Biseri se štejejo za ženski nakit in so povezani z Luno in Venero.

Velikost

Opisana v velikosti biserov v milimetrih in ne njihovi teži. Večja je velikost, višja je cena. Vendar je, ko gre za biserne velikosti, cena skokov med bisernimi velikostmi neenakomerna. Cene v rangu premerov med 8-9 mm in naprej močno narastejo v primerjavi z manjšimi biseri.

Oblika

Biseri pridejo v okroglih in ovalnih oblikah, lahko so hruškaste ali celo napačnih oblik. Slednje imenujemu tudi "baročni biseri". Simetrične krogljice ali kapljice so med najdragocenejšimi oblikamo. Velikosti biserov so običajno v premeru med 2 mm in 16 mm. Velikost je odvisna samo od vrste mehkužcev, ki jih tvorijo.

Čistost

Dobra kakovost z vidika čistosti bi pomenila, da imajo biseri značilen biserni sijaj in imajo ostre ter svetle refleksije na njihovi površini. Naj bi bili gladki in brez pomanjkljivosti ter s primernim slojem nakra, ki poveča vzdržljivost.

Barva

Biseri pridejo v različnih barvah, od bele pa vse do črne. Naravna barva je posledica kombinacije večih dejavnikov, kot so prevladujoča osnovna barva biserov, ena ali več barv, ki pokrivajo telo, kot tudi igra sijočih se barv. Slednje so lahko subtilna kombinacija barv, rožnate, zelene, modre ali celo srebrne in se spreminjajo med premikanjem biserov v rokah.