Nalaganje...

Primerjava kamnov

Na prvi pogled se diamant, beli safir in Swarovski med seboj ne razlikujejo. Vsi trije kamni kažejo edinstvene lastnosti, prednosti in določene pogoje, ko so primerni za različne priložnosti. Kar se tiče barve, bela ostaja barva elegance za nakit - s tem je na vrhu seznama najbolj popularnega nakita. Glavna razlika, ki lahko pomaga razlikovati beli safir od diamanta je refrakcija svetlobe - proces vstopa svetlobe v kamen, ki se odbije nazaj in ustvari nežen lesket. Glavna razlika med diamanti in swarovski kristali je ta, da so diamanti naravni kamni, medtem ko je swarovski kristale naredil človek.

Oba, beli safir in diamant, izgledata super za nakit kot so ogrlica, prstan ali uhani, saj gresta visoka trdota belega safirja in diamanta dobro skupaj s katerikolim stilom in modelom. Čeprav imata beli safir in diamant oba podoben sijaj, prihajata iz različnih geoloških virov in njuna mineralna sestava je različna. Beli safirji prihajajo iz družine korundov in to družinsko drevo vsebuje tudi barvne safire in rubine. Po drugi strani diamant vsebuje čisti ogljik in ima isto sestavino kot grafit in oglje. Če Vaš proračun omogoča, Vam za življenjsko izkušnjo toplo priporočamo diamant. Če pa iščete denarnici prijazno alternativo, je beli safir izbira s podobno kakovostjo.

Diamant nastane pod visoko vročino in tlakom v globinah zemlje. Prav zaradi visokega tlaka postane diamant najtrša in najbolj prevodna snov. Vulkanski izbruh nosi diamante na površino, medtem ko se safirji pojavijo in ostanejo na površini kot sedimentna kamnina. Za Vaš diamantni nakit morate skrbeti zelo previdno, da ohrani svoj visok sijaj in kontrast. Za čiščenje diamanta lahko uporabite mehko zobno ščetko in posebno pasto, vendar če imate beli safir, tega postopka ne opravljajte prepogosto. Blišč diamantov je brezčasen in vedno popularen za trendovski zaročni prstan ali poročni prstan.

Poglejmo natančneje razliko med belim safirjem in diamantom glede na barvo, lomno refrakcijo in kriterije vzdržljivosti.

Barva

Če želite videti razliko med belim safirjem in diamantom, lahko preverite odtenke svetlobe. Na splošno diamant zelo dobro reflektira svetlobo in ustvarja dih vzemajočo iskro. Beli safir ima prav tako sijaj vendar ta ni tako močan.

Refrakcija svetlobe

Ko se svetloba absorbira v vogalih dragulja, se svetlobno potovanje začne v notranjosti s koti in svetlobna refrakcija poteka iz ene na drugo stran, kot neskončno svetlikanje sonca. Diamant ima zaradi svoje konstrukcije večjo svetlobno refrakcijo in zato bolj sije. Ta čudovita igra matere narave vpliva tudi na vrednost diamanta. Če primerjaš beli safir in diamant, opaziš, da diamant kaže vse barve mavrice. Čudovite barve postajajo vidne s svetlobo in to je moč redkosti. Redki dragulji so vedno zelo dragoceni in z ujetjem svetlobe ter čudovitim sijajem v povpraševanju že stoletja.

Trajnost

Diamanti so štirikrat bolj obstojni kot beli safir in zaradi tega je dragulj zelo močan. Beli safir se ne opraska zlahka in ne glede na to, za kaj se odločite, lahko z vrhunsko obdelavo dobite življenjski kos nakita.

More

Ko primerjate diamant in Swarovski kristal, morda ne vidite razlike. V resnici pa obstaja velika razlika, če gledate z drugega zornega kota. Swarovski je kristal, izdelan iz stekla v Avstriji. V naravi ga ni in zato ni naravni dragulj.

Lepa prednost Swarovski kristala je visoka iskra in čudovita kristalna jasnost. Poleg tega Vam omogoča, da izbirate med različnimi oblikami in široko paleto barv.

Diamanti imajo drugačna merila in ta so karakterizirana kot 4 C-ji - barva, rez, čistost in karat. Ta merila določajo kakovost diamanta in glede na spremenljive vrednosti lahko dobite tudi diamant s certifikatom, kot je GIA ali HRD. S temi certifikati lahko najdete vse pomembne lastnosti o kamnu, ki ga kupite. Če se ne morete odločiti med diamantom, Swarovski kristalom ali belim safirjem, naredite tabelo, tako da vidite razlike med njimi. Diamant ima doživljensko dobo in je naraven, redek, sijoč ter ima najvišjo kakovost. Swarovski je v laboratoriju ustvaril sijoč kristal, s podobnim izgledom kot diamant, vendar cenejši. Beli safir je naraven, cenovno dostopen in trpežen kamen.

Vaša izbira je lahko prstan, uhan ali ogrlica. Najpomembnejše je, da izberete pravi kamen po Vašem okusu, se prepričate, da je izdelava kakovostna in upoštevate svoj proračun. Vedno imejte v mislih, da je nakit, ne glede na kamen, ki ga izberete, občutljiv in nežen kos. Zato morate pred uporabo in nošenjem prstana, ogrlice ali uhanov biti zelo previdni. Sama uporaba zelo vpliva na kamen. Do svojega kamna morate biti nežni in previdni, da se izognete praskam ter barvnim in sijajnim nepravilnostim.