Nalaganje...

Svetovanje o diamantih

Svetovanje o diamantih

V grščini - adamas - pomeni nezlomljiv. Diamanti so najstarejši kamni in najtrši surovi material na svetu, ki se uporablja tudi v dekorativne namene. Diamanti so sestavljeni iz kristaliziranega ogljika, ki je nastal pred milijoni let pod ogromno vročino (okrog 1,250°C), visokim tlakom (40-60 atmosfer), na globini 150-200 km v talilnem loncu žareče lave. Volkanske erupcije so vrgle surove kristale na površje. Večina diamantov je starih več kot 100 milijonov let.

4 C-ji diamantov

Karat

Enota teže, po kateri se meri diamant. En (1) karat je petina grama (0,2 g). En karatni diamant ima težo 100 točk. Kratica za karat je Ct.

Rez diamantov

Diamanti v tej kategoriji so na vrhu vseh lestvic in so ekstremno redki zaradi svoje popolne oblike, ki omogoča edinstveno lepoto loma svetlobe. Ti diamanti najlepše odsevajo svetlobo in se med vsemi drugimi kategorijami diamantov, najbolj intenzivno lesketajo.

Diamond Cut Signature

Diamanti v tej kategoriji so ocenjeni z najvišjo oceno reza. Oblika teh diamantov ima odlično ravnotežje ter tako zagotavlja močan ognjeni sijaj in lesketanje diamanta.

Diamond Cut Ideal

Diamanti v tej kategoriji omogočajo rahel ognjeni sijaj in lesketanje, če jih primerjamo z diamanti idealnega reza. Njihov sijaj je rahlo temnejši.

Diamond Cut Very Good

Diamanti v tej kategoriji imajo omejeni sijaj in lesketanje.

Diamond Cut Good

Čistost diamantov

Ta lestvica čistosti diamantov opisuje diamante od popolnoma čistih (flawless) do notranje čistih (internally flawless). Ti diamanti ne vsebujejo nobenih primesi. Notranje čisti diamanti lahko vsebujejo samo rahle zunanje madeže, ki jih je mogoče odstraniti s ponovnim poliranjem. Popolnoma čisti in notranje čisti diamanti so zelo redki.

Diamond Clarity FL - IF

Diamanti označeni s to čistostjo lahko vsebujejo zelo, zelo malo primesi, ki jih je ekstremno težko zaznati pod lupo z 10-kratno povečavo in jih je nemogoče opaziti s prostim očesom.

Diamond Clarity VVS1 - VVS2

Diamanti označeni s to čistostjo lahko vsebujejo zelo malo primesi, ki jih je mogoče zaznati pod lupo z 10-kratno povečavo in jih je nemogoče opaziti s prostim očesom.

Diamond Clarity VS1 - VS2

Diamanti v tem razredu čistosti lahko vsebujejo malo primesi, ki jih je mogoče zaznati pod lupo z 10-kratno povečavo.

Diamond Clarity SI1 - SI2

Diamanti vsebujejo malo primesi, ki jih je mogoče zaznati pod lupo z 10-kratno povečavo in so po natančnem pregledu vidne tudi s prostim očesom.

Diamond Clarity I1

Diamanti vsebujejo očitno vidne primesi, ki lahko vplivajo tudi na sijaj diamantov. Primesi teh diamantov so dobro vidne s prostim očesom.

Diamond Clarity I2 - I3

Barva diamanta

D diamanti so najboljši barvni razred na “brezbarvni” lestvici diamantov, saj so beli in brezbarvni; to je najbolj redek barvni razred in ima najvišjo vrednost.

Diamond Colour D

E diamanti so drugi najboljši barvni razred na lestvici “brezbarvnih” diamantov. E diamanti so opisani kot redki, beli in izjemno čisti.

Diamond Colour E

F diamanti so tretji in tudi zadnji barvni razred na lestvici “brezbarvnih” diamantov, saj so opisani kot redki in izjemno beli diamanti.

Diamond Colour F

G diamanti zasedajo prvo mesto na lestvici “blizu brezbarvnih” diamantov, imajo zelo visoko vrednost. Vsebujejo rahle sledi bele barve.

Diamond Colour G

H diamanti zasedajo drugo mesto na lestvici “blizu brezbarvnih” diamantov in so rahlo obarvani. Barva H diamantov se lahko zazna samo takrat, ko H diamante primerjamo z drugimi brezbarvnimi diamanti.

Diamond Colour H

I diamanti so rahlo obarvani in se uvršajo med “blizu brezbarvne” diamante. Na I diamantih se lahko opazi rahla obarvanost.

Diamond Colour I

J diamanti zasedajo zadnje mesto na lestvici “blizu brezbarvnih” diamantov. Na J diamantih se lahko opazi rahla bela barva.

Diamond Colour J

Diamanti, ki so skoraj brez barve so razvrščeni v razrede od K do Z, ti diamanti si sledijo od rahlo obarvanih do barvnih diamantov; od svetlo rumenih do rumenih.

Diamond Colour KZ

KAJ JE CERTIFIKAT ZA DIAMANT?

KAJ JE CERTIFIKAT ZA DIAMANT

Diamanti so naravni kamni, vsak diamant ima edinstvene notranje in zunanje lastnosti. Poleg velikosti in barve, lastnosti diamanta določajo tudi inkluzije v sami notranjosti kamna. Vrednost diamanta se določi glede na kombinacijo vseh teh lastnosti.

Štiri najpomembnejše lastnosti, ki so ključne pri klasifikaciji diamantov, so poznane pod imenom “4C-ji diamantov”: barva (Colour), čistost (Clarity), brus (Cut) in teža oz. karati (Carat). Te lastnosti ocenjujejo strokovnjaki za diamante, ki jih nato običajno tudi podrobno opišejo. Dokument, v katerem so te lastnosti diamanta zapisane, se imenuje certifikat ali pa izvedensko mnenje z oceno diamanta. Certifikati diamanta so zelo pomembni, saj so kazalnik kakovosti in vrednosti diamanta na vašem nakitu.

GL CERTIFICIRANI DIAMANTI

GL CERTIFICIRANI DIAMANTI

Vsi GL diamanti so skrbno izbrani od popolnoma verodostojnih dobaviteljev diamantov iz vseh držav, ki sodelujejo v Kimberley procesu. GL certificirani diamanti imajo H barvo, VS čistost in zelo dober brus. GLAMIRA zagotavlja GIA certificirane diamante in tudi GL certificirane diamante.

GIA CERTIFICIRANI DIAMANTI

GIA CERTIFICIRANI DIAMANTI

Obstaja mnogo lokalnih in mednarodnih inštitutov, ki ocenjujejo diamante in izdajajo certifikate za diamante, to so npr. inštitut GIA, HRD, IGI, AGS, ipd. GIA (Gemological Institute of America ali Gemološki inštitut Amerike) je neprofitni inštitut, ki deluje na področju gemologije in je svetovno najbolj poznan in spoštovan inštitut za ocenjevanje diamantov. GLAMIRA pri vašem naročilu omogoča možnost izbire GIA certificiranega diamanta, pri katerem lahko prilagodite barvo, čistost in brus diamanta na vašem nakitu.